Ani Sensörinöral İşitme Kaybı Nedir?
Ani işitme kaybının tüm örnekleri Ani Sensörinöral İşitme Kaybı için tıbbi kriterleri karşılamaz. Ani bir işitme kaybının ne zaman Ani Sensörinöral İşitme Kaybı olarak kategorize edildiğini tanımlayarak başlayalım.
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı, bilinen bir nedeni olmayan, bir kulağı etkileyen, ilk kez ortaya çıkan ve son sağlık değişiklikleriyle ilişkili olmayan ani ve önemli bir sensörinöral işitme kaybıdır. Bilateral Ani Sensörinöral İşitme Kaybı nadirdir ve diğer nedenlerin dikkate alınmasını gerektirir.
Ani Sensörinöral İşitme Kaybına ne sebep olmaktadır?
Ani sensörinöral işitme kaybının nedeni iyi tanımlanmamıştır, ancak olası nedenler arasında viral enfeksiyonlar, kan dolaşımı sorunları ve otoimmün hastalıklar bulunur. Ani işitme kaybının altında yatan neden belirlenirse, tedavi buna göre ayarlanmalıdır. Ancak birçok vakada, kesin neden bilinmemektedir.
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı yaygın mıdır?
Ani sensörinöral işitme kaybının görülme sıklığı her yıl 100.000 kişide 5 ila 27 vaka arasında değişmektedir.
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı herhangi bir tedavi olmaksızın iyileşebilir mi?
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı yaşayan bireylerin yaklaşık yarısı tedavi olmaksızın kendiliğinden iyileşebilir. Ancak, kimin kendi kendine iyileşeceğini ve kimin iyileşmeyeceğini tahmin etmek zordur. İşitme kaybının önemli uzun vadeli etkileri göz önüne alındığında, çoğu doktor, bundan kaçınmak için zorlayıcı nedenler olmadığı sürece iyileşmeye yardımcı olmak için tedaviyi sürdürmeyi önermektedir.
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı Nasıl Olur? Ani Sensörinöral İşitme Kaybı nasıl yönetilir?
Yıllar boyunca, hem tanı hem de tedavi yönlerini kapsayan Ani Sensörinöral İşitme Kaybı için çok sayıda yönetim yaklaşımı önerildi. Sonunda, bu yaklaşımlar Amerikan Kulak Burun Boğaz-Baş ve Boyun Cerrahisi Derneği (AAO-HNS) tarafından yayınlanan kılavuzlarda etkili bir şekilde özetlenen birkaç net öneride birleşti. Bu yayın, mevcut en güncel araştırmaları kapsamlı bir şekilde analiz eden ve bunları klinik deneyimleriyle eşleştiren oldukça deneyimli klinisyenler ve araştırmacılar tarafından yazılmıştır. Amaçları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç önemli faktör arasında bir denge kurmaktı:
Bu değerlendirmeler ışığında Ani Sensörinöral İşitme Kaybı yönetimine yönelik aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir.
Aniden işitme kaybı yaşarsanız,
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı tespit edildikten sonra başka hangi adımlar atılmalıdır?
Ani Sensörinöral İşitme Kayıp'lı hastalar işitme sinirinde veya beyinde nadir görülen sorunları kontrol etmek için MR çektirmelidir. Bu nadir sorunlardan biri, vakaların yaklaşık %5'inde bulunan vestibüler schwannoma (genellikle akustik nöroma olarak adlandırılır) adı verilen küçük, kanserli olmayan bir tümördür. Genellikle küçüktür ve yalnızca bir takip MR'ına ihtiyaç duyabilir, ancak orada olup olmadığını bilmek önemlidir.
İşitsel beyin sapı yanıtı (ABR) testi MR'a bir alternatif olarak düşünülebilir. Ancak, duyarlılığı tüm vakalarda MR ile eşleşmeyebilir. Yetersiz duyarlılığı nedeniyle beyin BT'si bu bağlamda MR'a uygun bir alternatif değildir.
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı tedavisi için ne öneriliyor?
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı tedavi önerileri üç ana döneme ayrılır: Ani Sensörinöral İşitme Kaybının başlangıcından sonraki ilk iki hafta, sonraki dört hafta ve uzun vadeli yönetim dönemi.
1- Ani Sensörinöral İşitme Kaybı başlangıcından sonraki ilk iki haftadaki tedavi
2- Ani Sensörinöral İşitme Kaybı'nın başlangıcından sonraki iki ila altı hafta boyunca tedavi
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı'nın başlangıcından itibaren ilk 2 haftadan sonra, ancak 6 hafta geçmeden iyileşme tatmin edici değilse ek tedavi seçenekleri düşünülebilir:
Dikkat edilmesi gereken husus, intratimpanik steroidlerin 3 durumda verilebileceğidir; semptomların başlangıcından itibaren 2 hafta içinde başvuran hastalarda birincil tedavi olarak (oral steroidler yerine), sistemik steroidlerden sonra iyileşme göstermeyen hastalarda kurtarma tedavisi olarak ve geç başvuran hastalarda (semptomların başlangıcından 2-6 hafta sonra) bir tedavi seçeneği olarak.
Geçmişte kullanılan antiviraller, trombolitikler, vazodilatörler veya vazoaktif ilaçlar gibi diğer tedaviler, Ani Sensörinöral İşitme Kayıp'lı hastaların tedavisinde rutin olarak kullanılmamalıdır.
3- Ani Sensörinöral İşitme Kaybı'nın takibi ve uzun vadeli yönetimi
Ani Sensörinöral İşitme Kaybı yaşamak endişe verici ve stresli olabilir ve derhal ele alınması önemlidir. Ani Sensörinöral İşitme Kaybı yönetiminde zamanında tanı almak ve tedaviye erken başlamak çok önemlidir. Ani Sensörinöral İşitme Kaybı belirtileri gösteriyorsanız en kısa zamanda bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurunuz.
Hiç mesaj bulunmadı
Görüşünü yaz© 2003 - 2024 Protim İşitme Merkezleri. Tüm hakları saklıdır. Marmara İşitme W©RKNET