Meslek analizi

Mesleki statünüz nedir?

Hangi marka işitme cihazı kullanıyorsunuz?

Hangi marka işitme cihazı kullanıyorsunuz?

Gerçek Kulak Ölçümü REM

07/11/2014

Odyolog ve Odyometristler, işitme cihazlarının bireysel ihtiyaçlara uygun şekilde uyarlanmasını sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. İşitme cihazının kulak kanalımıza ilettiği sesin nesnel bir ölçümünü elde etmek için Gerçek Kulak Ölçümü (REM) adı verilen bir teknik kullanır.

REM (Real Ear Measurment)'in Önemi

REM çok önemli olmasına rağmen birçok işitme merkezi tarafından olarak uygulanmaz. Ancak yapılan araştırmalar, REM tarafından doğrulanmış işitme cihazı taktıran kişiler için, daha iyi konuşma anlaşılırlığı, memnuniyet dahil olmak üzere birçok önemli faydalar olduğunu göstermekmiştir.

Gerçek Kulak Ölçümünün İlkeleri

Gerçek kulak ölçümü, kullanıcın işitme cihazlarına uyum sürecinin önemli bir parçasıdır. Gerçek kulak ölçümü REM), kulak zarının yakınına bir prob mikrofonu yerleştirilerek işitme cihazının kulak kanalındaki ses iletimini ölçmektedir. İşitme cihazı amplifikasyon seviyelerinin, kullanıcının işitme kaybına ve kulak akustiğine göre ayar yapılıp yapılmadığını doğrulamak için REM kullanırız.

Gerçek Kulak Ölçümü İçin Gerekli Ekipman ve Araçlar

  • Prob Mikrofonu: Kulak kanalındaki ses seviyelerini ölçmek için
  • Hoparlör: Test seslerini iletmek için
  • Sinyal Jeneratörü: Bu cihaz test sırasında kullanılan sesleri oluşturur
  • Bilgisayar Yazılımı: Veri analizi ve görsel temsil için

Bu ekipman ve araçlar kullanılarak, kullanıcının işitme cihazlarından mümkün olan en iyi sonuçları alması hedeflenmektedir.

Gerçek Kulak Ölçümü Prosedürü

Gerçek Kulak Ölçümü (REM), kullanıcının kulak kanalında işitme cihazı tarafından sesin nasıl yükseltildiğini ölçmemize ve görselleştirmemize olanak tanır.

Gerçek Kulak Ölçümü, REM yapılırken:

  1. Kulağa takılmış işitme cihazının yanına, ucu kulak zarına yakın olacak şekilde bir prob tüp yerleştirilir.
  2. Kullanıcı, bir hoparlör aracılığıyla çeşitli seslere ve/veya konuşma seslerine maruz bırakılır.
  3. İşitme cihazı açıkken ses seviyeleri ölçülür. İşitme cihazının ayarlarının kişinin işitme kaybına ve kulak akustiğine göre ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol etmiş emin oluruz.

REM Sonuçların Yorumlanması

Gerçek Kulak ölçüm prosedürü doğrultusunda REM yapıldıktan sonraki son adımımız Gerçek Kulak Ölçümünden elde edilen verilerin analiz edilmesidir.

  • İşitme cihazının kulaktaki amplifikasyonunu hedef kazanç seviyeleriyle karşılaştırarak, işitme cihazının ayarlarını kullanıcının işitme cihazından maksimum performans alacak şekilde ayarlayabiliriz.
  • Sonuçların hasta için gelişmiş iletişim ve konuşma anlaşılırlığına dönüşmesini sağlarız. Mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için gerekli tüm ayarlamaları yaparız

İşitme Cihazı Uygulamasında Gerçek Kulak Ölçümünün Önemi

Gerçek Kulak Ölçümü (REM), işitme cihazı uygulamalarının doğruluğunu ve etkinliğini ölmede önemli bir süreçtir. Bu yöntem ile işitme cihazlarının her kullanıcının benzersiz ihtiyaçlarına göre hassas bir şekilde kalibre edilmesi sağlanmış olur.

İşitme Cihazı Ayarlarının Özelleştirilmesi

Gerçek Kulak Ölçümü yapılırken, işitme cihazı kullanıcısının kulak kanalı özellikleri dikkate alınır. Bu çok önemli bir noktadır çünkü her kişinin kulak kanalı şekli ve boyutu, sesin kulak zarına nasıl ulaştığını etkiler. REM kullanarak:

  • Farklı frekanslar için kesin amplifikasyon ihtiyaçlarını belirleyebilir, işitme cihazı ayarlarını kullanıcının işitme kaybı profiline göre ayarlayabiliriz.
  • Bu yöntem ve teknikle, özellikle zorlu dinleme ortamlarında konuşma anlaşılırlığını artırmaya yardımcı oluruz.

Uygun İşitme Cihazı Performansını Sağlama

Gerçek kulak ölçümü REM, tek seferlik yapılacak bir işlem değildir. İşitme cihazı performansının zamanla değişiklik gösterip göstermediğini kontrol etmek gerekir. içinde doğrulamak için devam eden bir araçtır. İşitmede veya işitme cihazının işlevinde değişiklikler meydana gelebileceğinden kullanıcının maksimum performansını korumak için periyodik olarak REM yapmak gerekmektedir.

09/11/2014

İşitme kaybı hakkında

İŞİTME KAYBI                Kulağın tarif edilen bu üç bölümünde, işitme sinirinde veya beyin de ortaya çıkan bir hastalık, sesin normalden daha az işitilmesini sağlar.Yapılan testlerle, işitme kaybının derecesi belirlenir....

07/11/2014

İşitme cihazı seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

İşitme cihazı seçerken nelere dikkat etmelisiniz? 1. Bir odyoloji uzmanı ile konuşun Doğru işitme cihazını seçmek karmaşık olabilir. Dikkate alınması gereken hususlar için en iyi yol bir odyoloji uzmanından tavsiye almaktır, İdis İşitme Merkezleri’nin profesyonel uzmanları çeşitli türlerde işitme kayıpları hakkında bilgi sahibidir ve...

Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz