Koklear İmplant Ameliyatı: Aşılar ve Sağlığınızı Korumak İçin Bilmeniz Gerekenler

31/10/2024

Koklear İmplant Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Aşılar

Koklear implant, işitme kaybı olan bireyler için önemli bir yardımcı cihazdır. Ancak, bu cihazı kullanan kişiler, özellikle bakteriyel meningitise karşı artan bir risk altındadır. Bu nedenle, koklear implant ameliyatı öncesinde ve sonrasında aşıların zamanlaması ve uygunluğu büyük önem taşır.

Bakteriyel Meningitis Nedir?

Bakteriyel meningit, beyin ve omuriliğin zarlarının iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bakteriyel meningitise neden olan başlıca bakteriler şunlardır:

  • Haemophilus influenzae (Hib)
  • Neisseria meningitidis (meningokok)
  • Streptococcus pneumoniae (pnömokok)

Koklear implant kullanan bireyler özellikle pnömokok meningitisine karşı daha hassastır.

 

Aşılar ve Tavsiyeler

Pnömokok Aşısı

CDC, koklear implantı olan çocuklar ve yetişkinler için pnömokok aşısının yapılmasını önermektedir:

ÇOCUKLARDA

5 yaşından küçük çocuklar: Diğer benzer yaştaki çocuklarla aynı pnömokok aşılarını almalıdır.

2-18 yaş arası çocuklar: Daha önce en az bir doz PCV20 aldıysa, ek doz önerilmez. PCV20 alınmadıysa, bir doz daha (PCV20 veya PPSV23) önerilmektedir.

6-18 yaş arası çocuklar: Daha önce pnömokok konjuge aşısı almamışlarsa, aşılanmalıdır. CDC, PCV15 veya PCV20 önerir. PCV15 kullanıldıysa, bir doz PPSV23 ile takip edilmelidir.

YETİŞKİNLERDE

Koklear implantı olan tüm yetişkinler, daha önce pnömokok aşısı almadıysa, 1 doz PCV15, PCV20 veya PCV21 almalıdır. PCV15 kullanıldıysa, bunu 1 doz PPSV23 takip etmelidir.

Daha önce pnömokok aşısı olan yetişkinler, ek doz gerekip gerekmediğini belirlemek için sağlık uzmanlarıyla görüşmelidir.

Hib Aşısı

CDC, koklear implantı olan bireyler için özel Hib aşısı önerisi bulunmamaktadır. Ancak, 5 yaşından küçük tüm çocukların Hib aşılarını alması gerekmektedir. Daha büyük çocuklar veya yetişkinler için özel bir ihtiyaç olmadığına dair veriler bulunmaktadır.

Meningokok Aşısı

Koklear implantı olan bireylerin meningokok meningitisine karşı artan bir risk taşıdığına dair veri bulunmamaktadır. Ancak, CDC, tüm ergenlerin meningokok aşısı olmasını önermektedir.

Aşı Zamanlaması

Koklear implant ameliyatı öncesinde, bireylerin pnömokok aşılarını en az 2 hafta önce almaları önerilmektedir. Bu, ameliyat sırasında ve sonrasında en yüksek koruma seviyesini sağlamak içindir. Zaten güncel aşıları olan bireylerin, ameliyat öncesinde ek doz almalarına gerek yoktur.

Aşıların Güvenliği

Bakteriyel meningitis için kullanılan aşıların güvenlik profilleri oldukça iyidir. Yan etkiler genellikle hafiftir. En yaygın yan etkiler arasında aşı uygulama yerinde ağrı ve hafif ateş yer almaktadır.

Son olarak şunu diyebiliriz ki; Koklear implant ameliyatı öncesi ve sonrası aşılar, bireylerin sağlığını korumak için kritik öneme sahiptir. Pnömokok, Hib ve meningokok aşılarının uygun bir şekilde zamanlanması, bireylerin bakteriyel meningitis riskini azaltacaktır. Aşılar hakkında bilgi almak ve uygun aşı takvimini belirlemek için sağlık uzmanlarıyla görüşmek önemlidir.

Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz